Logga in här

Så funkar det

Hela fastigheten förvaltas av oss som bor här. Det betyder att alla hushåll måste hjälpas åt med arbetsuppgifterna. Vinsten består av ökat inflytande i boendet samt lägre hyra.

För att ge en idé om hur det går till kan vi se hur vardagslivet ser ut för hyresgästen Kalle Kollektivist.

Kalle bor i trapphus K. I trapphusets lägenheter bor elva vuxna, så en gång var 11:te vecka är det Kalle som sopar och våttorkar trapphuset och våningsplanen samt gör rent i tvättstugan. 

Trapphus K har också ansvaret för bl.a. kollektivhusets gemensamma motionssal. Därför sopar han och torkar även där. Sedan är Kalle nöjd för den här gången (liksom hans grannar!).

Någon gång i kvartalet samlas grannarna i trapphuset till knytkalas eller över en fika för att dryfta angelägna, trevliga och eventuellt mindre trevliga frågor.

Under sommarhalvåret sker en uppdelning av utesysslor mellan de som bor i trapphuset. I våras och somras höll Kalle snyggt vid ingången. Han rensade ogräs och höll fint i rabatterna. Och så klippte han gräset på den del av gården som trapphuset sköter.

Snöskottning och sandning vintertid ingår också i de gemensamma sysslorna.

När Kalle flyttade in hade han möjlighet att välja bland följande uppgifter (som är ett urval av alla de som finns i huset): ansvarig för bortrensning av cyklar, ansvarig för dörrar och lås (låsrond 1ggr/mån. inkl. nödvändig service), ansvarig för belysning (byta glödlampor/lysrör).

Kalle valde att bli lampansvarig. Alltså ser han över belysningen i alla gemensamma utrymmen samt ute på gården en gång i månaden eller på begäran av någon granne.

Två gånger om året bokar Kalle in en lördag för "husdagen". Då träffas alla boende i huset för en trevlig arbetsdag med fejande både ute och inne och gemensam lunch. Ofta avrundas dagarna med pub på kvällen.

På husdagarna brukar vi ta itu med lite större saker som att måla om gungställningen, fräscha upp gården, rensa stuprör, ta bort fläckar på golv, putsa fönster m.m.

 

 

 

Utöver dessa obligatoriska aktiviteter har Kalle också valt att engagera sig i några av de helt frivilliga möjligheterna som finns i huset. Han bestämde sej snabbt för att vara med i onsdagsmatlaget nere i matsalen och dessutom i hönsgruppen. Det senare betyder att han under några veckor i somras fick färska ägg mot att han skötte om hönsen i hönshuset ute på gården.